Kişisel Güvenlik Rehberiniz
1.Kişi güvenliğini tehdit eden herhangi bir olay karşısında nasıl karşılık vermesi gerektiğine ilişkin KESİN bir uygulama olmamakla birlikte her olay kendi içinde değişkenlik arz etmekte ve bir diğerinden farklılık göstermektedir. Fakat herhangi bir tehlike halinde genel ilke olarak:
2.Olayın gelişimine uygun davranış veya diyalog ile içinde bulunduğunuz durumdan acilen çıkmaya çalışın.
3.Olası bir tehlike veya saldırı anında alternatif kararlar şunlardır:
a)İstenilenleri yapmak,
b)Yardım istemek için bağırmak veya kaçmak,
c)Karşı koymak.
d)Ancak hangi kararı alırsanız alın, birinci önceliğiniz can güvenliği olmalı, mal güvenliği gibi konuları ikinci derecede düşünmelisiniz. Örneğin kapkaç olaylarında, asla direnmeyin. Sizin hayatınız çok daha önemlidir. Hırsızlar sadece çanta içindeki para ve değerli eşyaları alıp, kimlik ve diğerlerini bir yerlere atacaklardır. Yeni kimlik çıkartmak veya kredi kartlarını iptal ettirmek ise yaşamınızdan değerli işler olmadığı gibi bilakis kolay işlemlerdir.
Kişisel güvenlik için alınması gereken genel tedbirler:
1.İçgüdülerinize güvenin. İçinde bulunduğunu ortam ve çevre size huzursuzluk veriyorsa, o ortamdan uzaklaşın.
2.Çevrenizdeki ayrıntılara dikkat edin. Çevreye duyarlı olun. İnsanlar, cisimler ya da olayların bir tehlikenin habercisi olabileceğini öngörmelisiniz.
3.Tek başınıza seyahat halindeyken, çevrenizdeki kişilere karşı korku veya panik içinde olduğunuzu sezdirmeyin ve özgüvenli görünmeye çalışın.
4.Yaşadığınız çevre (ilçe-semt-mahalle-sokak) hakkında bilgi edinmelisiniz. En yakın polis merkezi, market, restaurant, eczane ve belirgin işyerleri ile bu yerlerin çalışma saatleri hakkında bilgilenin. Cep telefonu taşısanız dahi yakın çevrede ulaşabileceğiniz telefon kulübeleri ve haberleşme olanağı sağlayacak mekanları öğrenmeye gayret edin.
5.Üniversitenin Güvenlik birimlerinin telefonlarını mutlaka yanınızda bulundurun.
6.Ev/Yurt ve Üniversite ile bu mekanlar arasındaki ulaşımınızın takip edilmesine ilişkin belirtilere karşı duyarlı olun. Güvenliği tehdit edici olaylar genellikle bunların gözetlenmesi aşamasından sonra gerçekleştirilir.
7.Güvenlik risklerinin çoğunluğu üniversiteye gidiş-geliş süreçlerinde meydana gelir. Bu sebeple üniversite ile eviniz/yurdunuz arasında değişik yollar ve farklı saatler belirleyerek belirli periyotlarda bu alternatif güzergahları kullanın. Kestirme yolları kullanmayın
8.Düzenli olarak katıldığınız sosyal aktivite veya spor etkinlikleri varsa bunların saatlerini ara sıra değiştirin.
9.Tehlike hasıl olduğunda bağırarak ya da araç içindeyseniz korna çalarak çevredekilerin dikkatini çekmeye çalışın.
10.Yetenekleriniz ve fiziksel durumunuzun farkında olun. Kondisyonunuzu korumaya çalışın.
11.Yurtdışı gezilerinde, yardıma ihtiyaç olduğu takdirde kullanmak üzere o ülkenin dilinde yardım istemenize yarayacak kelime ve cümleleri öğrenin.(İmdat, İngilizce: Help, Almanca: Hilfe gibi) Tehlikeli bir durum yaşadığınızda neler yapmanız gerektiğini seyahatten önce planlayın.
12.Her çeşit karmaşa ve dikkat dağıtabilecek olayı şüphe ile karşılayın.
13.Cüzdan içinde taşıdığınız kimlik belgelerinin önlü-arkalı fotokopisini çekerek evde ya da yurtta bir örneğini saklayın.
14.Cüzdanınızda veya çantanızda günlük ihtiyaç dışında büyük miktarlarda para taşımayın.
15.Cep telefonunu çantanıza koymayın. Çantanızın çalınması halinde acil yardım istemek için cep telefonuna ihtiyacınız olacaktır.
16.Kıymetli takılarınızı çantada taşımayın ve ilk bakışta dikkat çekecek kolye, bilezik, yüzük, küpe, broş gibi değerli takılar takmayın.
17.Gösterişli ve değerli çantalar kullanmamaya özen gösterin. Daha çok kapaklı değil, fermuarlı çantaları tercih edin.
18.Rizikolu bölgelerde bulunan banka ATM’lerinden, özellikle tenha yerlerde ve gece karanlığında para çekmeyin veya para yatırmayın.
19.Gece şartlarına kalacak şekilde ulaşımı tercih etmeyin, Tenha ve riskli yerlerde yalnız başınıza yürümeyin. Bu bölgeleri geçmek için mümkünse kayıtlı taksi kullanın ya da guruplar halinde yürüyün.
20.Çantayı araç yolunun aksi yönündeki omuzunuza asın.
21.Çantanın kapak kısmı vücudunuza bakacak şekilde taşıyın.
22.Yol kenarında tretuarın, duvar tarafına yakın yürüyün. Araçların arkadan size fark ettirmeden yaklaşma ihtimaline karşı yüzünüz gelen trafiğe karşı olacak şekilde yürüyün.
23.Dalgın bir şekilde yürümeyin ve sürekli etrafınızı kontrol edin.
24.Herhangi bir sebeple yabancı birinin; Saat, adres, yön, tarif vs. sorma girişimini kuşku ile karşılayın. Karşınızdakinin veya etraftaki 3.cü kişilerin dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyin. Saatim yok bilmiyorum gibi genel geçer cevaplar verin.
25.İlk defa tanıştığınız ya da tanıştırıldığınız kimselere, arkadaş gruplarına günlük rutinlerinizden bahsetmeyin,cep telefonu,kalınan yurt adı gibi bilgileri paylaşmayın.
26.Gittiğiniz herhangi bir yeri en yakın arkadaşınıza bildirin.
27.Sosyal medya üzerinde günlük planlarınız paylaşmayın.
28.Yabancıların yiyecek ve içecek tekliflerini kabul etmeyin.
29.Sosyal medya hesaplarınız için en az 8 haneli ve harf/rakam içeren karakterler kullanın.
30.Ders kitapları/defterleri/Notları üzerine kişisel bilgilerinizi yazmayın.
31.Yürüyüşler esnasında kulaklık kullanmayı tercih etmeyin.
32.Temel yakın savunma hareketlerini öğrenmeye çalışın