Bölümün Amacı
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün amacı, küresel ortamda işletmelerin bilişim ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde güncel bilişim ve yönetim bilgi ve becerisi ile donatılmış nitelikli insan gücü yetiştirmektir.
Bu amaç doğrultusunda programdaki tüm dersler, işletmelerin yönetim ve bilişim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan teori ve uygulamaları kapsayan bir yapıda tasarlanmıştır. Program süresince bilişim ve yönetim dersleri güncel bilişim teknolojileri ile desteklenen ve öğrencinin öğrenmenin merkezinde olduğu uygulamalı ortamlarda sunulmaktadır.
Programın en önemli hedefleri; hayat boyu öğrenme yaklaşımına uygun olarak bilişim ve yönetim alanında yaşanan teknolojik gelişmelere paralel bir eğitim sunmak, öğrencilere bugünün ve geleceğin iş yaşamına odaklı bir yönetim ve bilişim vizyonu kazandırmak ve öğrencileri iş dünyasına örnek birer yönetim bilişim uzmanı olarak hazırlamaktır. Ayrıca, Yönetim Bilişim Sistemleri lisans eğitimi ile öğrencilere bir işletmenin tüm işlevleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgiler ile bu bilgilerin iletişimi, depolanması ve aktarılmasında başat rol oynayan bilişim sistemleri ile ilgili önemli teknolojilerin öğretilmesi hedeflenmektedir.
Bölümün Akademik ve Teknolojik Gelişmeler İçerisindeki Yeri
Günümüzde hızlı gelişmelerin yaşandığı bilişim teknolojisi ve yönetim bilimi işletmelerin karar destek sistemi, kurumsal kaynak planlama, iş süreç yönetimi, yeni iş modeli geliştirme, yeni ürün ve hizmet üretme, rekabet avantajı sağlama vb. konularda ihtiyaç duyacakları problemlere akademik düzeyde çözüm üreten çok disiplinli bir alanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dünya genelinde yönetim bilişim sistemleri olarak adlandırılan bu alan işletmelerin rekabetçi bir ortamda stratejik işletme hedeflerine ulaşabilmeleri için itici bir güç olarak görülmektedir. Yönetim bilişim sistemleri alanında yapılan akademik çalışmalar bilişim teknolojisi ile yeni yönetim yaklaşımlarının işletmelerde daha etkin ve verimli kullanılması için önemli fırsatlar sunmaktadır.
Aynı Fakülte İçerisindeki Bölümlerle İş birliği
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan İşletme ve Uluslararası Ticaret Bölümleri ile etkileşim halinde ve iş birliği içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Üniversite Kariyer Yönlendirme birimi ve bölüm kariyer yönlendirme danışmanları tarafından gerçekleştirilen kariyer günleri etkinlikleri ile bölüm öğrencilerinin diğer bölüm öğrencileri ile işbirliği içerisinde ortak proje geliştirmeleri hedeflenmektedir.
İş Olanakları
Ülkemizde ekonomik ve ticari hayatın gelişmesi ve çeşitlenmesiyle birlikte işletmelerin etkin yönetimi giderek daha çok önem ve değer kazanmıştır. Yoğun rekabetin yaşandığı küresel ortamda işletmelerin en önemli stratejik hedefleri arasında yeni ürün, hizmet ve iş modelleri üretmek, karar desteği sağlamak, tedarikçi ve tüketiciyi aynı ortamda buluşturmak, rekabet avantajı sağlamak, hayatta kalabilmek vb. sayılabilir. Bu stratejik hedeflerinin yanında işletmelerin gelişmeleri ve faaliyetlerini sürdürebilmeleri için mutlaka kazanç sağlamaları gerekir. Bu da iyi yöneticiler ile birlikte işletmeleri stratejik hedeflere daha kolay ulaştıracak bilişim sistemleri ve yönetim bilişim uzmanı kadrosu ile mümkündür.
Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın 16.03.2009 tarihli ve 2935 sayılı kararı ile Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunlarının “Yönetim Bilişim Uzmanı” (YBU) unvanı kullanmasına karar verilmiştir. YBU işletmelerde; bilişim ihtiyaçlarını saptar, hedeflerini belirler, hedeflere ulaşacak planlar ortaya koyarak sistem için gerekli donanım, yazılım ve personel ihtiyacını ortaya çıkarır. YBU özel sektör veya resmi kuruluşlarda yazılım geliştirme, sistem işletimi, veritabanı yönetimi, ağ yönetimi, bilişim güvenliği, kurumsal kaynak planlama, proje yönetimi vb. görevleri yürütmek üzere bilgi işlem birimlerinde istihdam edilebilir. Ayrıca, işletmelerin temel işlevleri ile ilgili insan kaynakları yönetimi, muhasebe, satış ve pazarlama yönetimi, üretim yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, satın alma, halkla ilişkiler, Ar-Ge vb. birimler, YBU istihdamı için uygun alanlardır. YBU, çeşitli devlet kuruluşlarının muhasebe, personel bölümlerinde ve vergi dairelerinde, yatırım ve finans kurumlarında, kamu ve özel bankalarda iş bulma olanağına sahiptir.
Sonuç olarak, YBS mezunlarının çalışma alanları oldukça yaygındır. Özellikle bilişim sistemlerinden yüksek düzeyde yararlanılan bilgisayar, iletişim ve finans sektörlerinde YBU için her geçen gün artan bir talep oluşmaktadır. YBU genel olarak işletme, yönetim ve bilişim alanlarında bağımsız olarak çalışabilir ya da gibi bu üç disiplini (çok disiplinli) kapsayan iş alanlarında da görev alabilir.
Ayrıca akademik kariyer yapma idealinde olan öğrencilerimiz için ise üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde güçlü ve dinamik akademik kadromuz tarafından verilen lisansüstü eğitim programlarımıza yönelik detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
STAJ İMKANLARI
Öğrencilerimiz, Üniversitemizde yürütülmekte olan projelere katılmakla birlikte, öğrencinin ilgisini duyduğu veya çalışmak istediği alana yönelik sağlanan yönlendirme ve destekler ile staj programlarına katılımları teşvik edilmekte ve elde ettikleri deneyimler ile iş hayatına hazırlanmaları sağlanmaktadır. Üniversitemiz Kariyer Yönlendirme Birimi ve çeşitli öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen etkinlik ve seminerler ile öğrencilerimiz staj programlarına katılma fırsatı yakalamaktadırlar. Ayrıca Fakültemiz bünyesinde bulunan ERASMUS+ Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Staj Hareketliliği Programları ile öğrencilerimiz mezun olmadan önce yurtdışı anlaşmalı firmalarda staj yapabilme imkanına sahip olmaktadırlar. Yurtdışı Staj Hareketliliği programına ilişkin detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YAN DAL/ÇİFT ANADAL PROGRAMLARI
Bölümümüz ve fakültemiz bünyesinde bulunan Uluslararası Ticaret ve Finansman, İşletme ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri için Yan Dal ve Çift Ana Dal Programı çalışmaları tamamlanmakta olup 2022-2023 Akademik Yılı’nda yürürlüğe sokulması planlanmaktadır. Çift Ana Dal ve Yan Dal Başvuru Koşullarına ilişkin bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YURT DIŞI EĞİTİM OLANAKLARI
Üniversitemiz bünyesinde bulunan ERASMUS+ Koordinatörlüğü tarafından çeşitli Avrupa ülkelerinde bulunan üniversiteler ile anlaşmamız bulunmakta olup öğrencilerimiz not ortalamalarının ve yabancı dil sınavından aldıkları puanların belirli yüzdelerinin hesaplanması sonucu belirlenen kontenjanlar dahilinde Güz ve/veya Bahar dönemlerinde Yurtdışı Eğitim Hareketliliği programına katılmaya hak kazanmaktadırlar. Üniversitemiz tarafından sağlanan yurt dışı eğitim programı sayesinde öğrencilerimiz farklı ülke ve kültürleri tanıyarak sosyal ve entelektüel yönlerini geliştirmelerinin yanı sıra, global anlamda bölümleri hakkında çeşitli bilgi ve birikimlere sahip olarak farklı bir ekol geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. ERASMUS+ Programları ilan ve başvuru koşullarına ilişkin bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ YATAY VE DİKEY GEÇİŞ İMKANLARI
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’ne ve fakültemiz bünyesinde bulunan diğer bölümlere Yatay Geçiş için, Kurum İçi Programlar Arası, Kurumlar Arası ve Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş yapabilme tercihleri sunulmaktadır. Yatay Geçiş Yöntemleri ve Yatay Geçiş Koşulları Yönergesi’ ne ilişkin bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz. Ayrıca İşletme Bölümü dört yıllık lisans programına Dikey Geçiş koşullarına ilişkin bilgilere BURADAN ulaşabilirsiniz.