BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİ
Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüz, 2025 yılında Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Bölümümüzde Türkçe lisans eğitimi verilmektedir. Tam zamanlı olarak 4 doktor öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi ile eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.
Misyonumuz,
Analitik düşünebilen, yaratıcı, etik ve ahlaki değerlere bağlı mühendisler yetiştirebilmektir. Öğrencilerimize bilgisayar yazılımı, donanımı ve bilgi sistemleri konularında teorik bilgileri kazandırmanın yanı sıra pratik yaparak günümüz karmaşık problemlerine yenilikçi çözümler üretebilecek yetkinlikte bireyler olmalarını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütebilecek bireyler olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca takım çalışması, liderlik ve sürekli öğrenme becerilerini geliştirerek, bölümüzden mezun bireylerin hem ulusal hem de uluslararası platformlarda başarılı kariyerler sürdürebilmelerini desteklemekteyiz.
Vizyonumuz,
Bilgisayar Mühendisliği alanında eğitim ve araştırma kalitesiyle tanınan, adından söz ettiren, teknolojiyi yakından takip eden ve sektöre yön verebilen bir bölüm olmayı hedefliyoruz. Ulusal ve uluslararası düzeyde işbirlikleri kurarak, öğrencilerimize evrensel standartlarda bir eğitim sunmayı ve onları geleceğin mühendislik alanında öncü bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Ortak değerlerimiz çağdaş, yenilikçi, etik değerlere uygun, sürekli gelişime açık, sosyal sorumluluk bilinci olarak sıralanmaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği mühendislik, matematik ve bilgisayar bilimleri alanlarını bir araya getiren yazılım ve donanım ürünlerini geliştiren bir disiplindir. Günümüzde bilgisayarların günlük hayatı kolaylaştırmada yardımcı olabileceği tüm alanlarda daha hızlı ve pratik çözümler sunulmaktadır. Bilgisayar Mühendisliği alanı, bilgisayar yazılımı ve donanım bileşenlerini içeren sistemlerin analizini tasarımını, uygulanmasını ve bakımını içermektedir. Dört yıllık bilgisayar mühendisliği müfredatı, matematik ve mühendislik kuram ve ilkelerine bağlıdır. Edinilen teorik bilgiler bilgisayar ve bilgisayar tabanlı sistemlerin tasarımında yazılım geliştirme noktasında uygulanmaktadır.
İSTİHDAM OLANAKLARI
Bilgisayar Mühendislerinin Çalışma Alanları Nelerdir?
- Yazılım geliştirme,
- Web ve mobil uygulama tasarımı,
- Yapay zekâ ve makine öğrenmesi,
- Gömülü sistemler,
- Veri analitiği ve büyük veri,
- Bulut bilişim,
- Bilgi güvenliği ve ağ yönetimi gibi çok çeşitli alanlarda çalışma fırsatına sahiptir.
🚀Ayrıca savunma sanayii, finans sektörü, sağlık bilişimi ve oyun geliştirme gibi farklı sektörlerde de görev alabilmektedirler.
Bilgisayar Mühendisliğinde Uzmanlık Alanları
- Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi: Verilerden öğrenebilen, karar alabilen algoritmaların ve modellerin geliştirilmesini konu alır.
- Bilgisayarlı Görü ve Görüntü İşleme: Bilgisayarlara görsel verileri anlamlandırabilmesi ve analiz edebilmesi için yürütülen çalışmaları ele almaktadır.
- Siber Güvenlik: Bilgi sistemlerinin, ağların ve verilerin dijital tehditlere karşı korunabilmesini amaçlamaktadır.
- Yazılım Mühendisliği ve Yazılım Geliştirme: Yazılım mimarilerinin prosedürlere uygun bir şekilde tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ve bunların bakımını içermektedir.
- Robotik ve Otonom Sistemler: Yapay zekâ destekli olarak karar verebilen ve hareket özelliği kazandırılan robot sistemlerinin geliştirilmesini kapsamaktadır.
Programın Amacı
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde verilen programın amacı, öğrencilere bilgisayar bilimleri, yazılım ve donanım alanlarında güçlü bir temel kazandırmayı amaçlamaktadır. Müfredatımız programlama, algoritmalar, veri tabanları, işletim sistemleri, bilgisayar ağları ve nesneye yönelik programlama gibi temel derslerin yanı sıra yapay zekâ, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi günümüz popüler konularını da içermektedir. Öğrencilerimiz, teorik bilgilerini pratik uygulamalara dönüştürürken hem öğrenecek hem de gerçek dünya problemlerine etkili çözümler geliştirebilme beceresini de kazanacaktır.
Mezun Profili
Bölümümüzden mezun olanlar, bilgi teknolojileri, yazılım geliştirme, sistem analizi, veri bilimi ve yapay zekâ gibi çeşitli alanlarda kariyer yapabilecek donanıma sahip olacaklardır. Bununla birlikte araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katılarak, akademik kariyerlerine devam etme imkanına da sahip olabileceklerdir. Etik ve ahlaki değerlere bağlı, toplumsal sorumluluk bilincine sahip ve ömür boyu öğrenmeye açık bireyler olarak bölümümüz mezunlarının sektörde fark yaratabilecek farkındalığa sahip olmaları hedeflenmektedir.