BÖLÜMÜN AMACI
Günümüz dünyasında hem uluslararası ticarette hem de yatırımlarda gözlenen hızlı artış, birbiriyle etkileşim içinde hareket eden küresel bir ekonomik sistemin ortaya çıkmasına ve gelişmesine yol açmıştır. Sermayenin, üretimin ve ticaretin küreselleşmesi sonucunda uluslararası ticaret iş hayatının kaçınılmaz bir parçası haline gelmiş ve çağdaş bilgiye ve uluslararası becerilere sahip insan kaynağına olan talep artmıştır.
Mükemmeliyetçilik felsefesiyle yola çıkan ve bilime evrensel düzeyde katkıda bulunmayı amaçlayan Üniversitemizde 2006 yılında öğrenci kabul etmeye başlayan Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü, öğrencilere günümüzün rekabetçi koşullarında, meslek hayatında etkin olarak yer alabilme olanağı sağlamaktadır. Bölümümüzün misyonu, iş hayatında karşısına çıkabilecek riskleri öngörebilen, karşılaştığı sorunlara çözüm üretebilen, analitik düşünme yeteneğine sahip bireyler yetiştirmektir. Bölümümüzün bir diğer amacı da ülkemizi ekonomik, politik, sosyal ve kültürel anlamda daha da ileriye götürebilecek ve ülke gelişiminde katma değeri yükseltebilecek nitelikli işgücünü küreselleşen dünya ekonomisinde uluslararası ticaret sektörlerine kazandırabilmektir. Uluslararası ticaretin bütünleştirici ve disipliner doğası, öğrencilerin mezuniyet sonrası çok geniş bir alanda iş bulabilmelerine yardımcı olmaktadır.
Bölümümüzde uluslararası pazar, hukuk, işletme, iktisat, finans ve dünya politikası, stratejik yönetim gibi konularda öğrencilere bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.
Öğrencilerimizin üniversitemiz bünyesinde eğitim aldıkları süre boyunca sosyal ve entelektüel bireyler olarak kendilerini geliştirmeleri ve alan bilgisi yüksek, donanımlı kişiler olarak iş hayatlarına başlamaları da bölümümüzün bir diğer amacıdır.
AYNI FAKÜLTE İÇERİSİNDEKİ BÖLÜMLERLE İŞ BİRLİĞİ
Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan İşletme Bölümü ve Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü ile etkileşim halinde ve iş birliği içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Üniversite Kariyer Yönlendirme birimi ve bölüm kariyer yönlendirme danışmanları tarafından gerçekleştirilen kariyer günleri etkinlikleri ile bölüm öğrencilerinin diğer bölüm öğrencileri ile iş birliği içerisinde ortak proje geliştirmeleri hedeflenmektedir. İlgili kriterleri sağlayan öğrenciler için bu bölümlerde çift anadal ve yandal programlarına katılarak akademik kariyerlerinde kendilerine yeni fırsatlar yaratma olanakları sunulmaktadır. Yan Dal ve Çift Ana Dal Programı çalışmaları tamamlanmakta olup 2022-2023 Akademik Yılı’nda yürürlüğe sokulması planlanmaktadır. Çift Ana Dal ve Yan Dal Başvuru Koşullarına ilişkin bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
İSTİHDAM OLANAKLARI
Programı tamamlayan öğrenciler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), T.C. Ticaret Bakanlığı (Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı),T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi kamu kurumlarında ve çok uluslu şirketler, bankacılık, sigortacılık, lojistik, ithalat-ihracat firmaları gibi özel sektör kurumlarında istihdam olanaklarına sahiptir.
SEKTÖR-ÜNİVERSİTE BAĞLANTISI
Bölümümüzde eğitim görmekte olan 3. Sınıf öğrencilerimize, Ankara Ticaret Odası’nın düzenlemiş olduğu “Dış Ticaret ve Uluslararası Pazarlama Eğitimine” katılarak, akademik bilgilerini sektörel uygulamalar ile birleştirme olanağı sunulmaktadır. Ankara Ticaret Odası tarafından programın amacı “Dış ticaretin tüm süreçlerinin uygulamalı olarak, örnekler ile “bu bilgi iş hayatında nasıl karşıma çıkar? ve nasıl kullanabilirim?” mantığıyla işleneceği bu eğitimde, katılımcıların kendi iş fikirlerini uluslararası pazarlara nasıl taşıyacakları ve bir firmanın dış ticaret departmanında çalışabilecek seviyeye gelmesi hedeflenmektedir.” olarak tanımlanmakta olup, öğrencilerimiz sektörde alanında uzman eğitmenler tarafından;
-Dış Ticarete Giriş
-Dış Ticaretin Hukuki Boyutları
-Dış Ticarette İhracat Süreci
-Dış Ticarette İthalat Süreci
-Uluslararası Pazarlar ve Pazaryerleri
-Gümrük ve Gümrükleme Sürecinin Yönetimi
-Dış Ticarette Nakliye ve Lojistik Süreci
-Dış Ticaret Ödeme Yöntemleri ve Finans Yönetimi konularında kapsamlı bir eğitime tabi olmaktadırlar.