BÖLÜMÜN AMACI
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel olguları ve dinamikleri kavrama ve yorumlama yeteneği kazandırmanın yanında; öğrencilerine analitik ve eleştirel düşünme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir. Bölümün bir diğer amacı ise; Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler lisans programının niteliklerine uygun olarak, öğrencilerin sosyal bilimler alanında geniş bir vizyona sahip bireyler haline gelmelerini sağlamaktır. Bu bağlamda, dünyayı anlama, anlamlandırma, sorgulama ve geliştirme kaygısı duyan bireyler yetiştirilmesi bölümümüzün temel misyonudur. Siyaset bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, öğrencilerini bilimin ve bilginin rehberliğinde hareket eden, alanında donanımlı, etik değerlere bağlı, yeniliklere açık çağdaş bireylere dönüştürme vizyonuyla eğitim vermektedir.
PROGRAMIN KAPSAMI
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü çeşitli bilim dallarını bir araya getirerek, farklı disiplinlerin sentezini sunmaktadır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, disiplinler arası bir eğitim anlayışıyla Sosyoloji, Ekonomi, Tarih, Hukuk, İstatistik, Psikoloji ve Felsefe gibi disiplinlerden yararlanarak öğrencilerin zengin bir perspektif kazanmalarına katkıda bulunur. Edinilen çeşitli bakış açıları, öğrencilerin dünyaya yaklaşımı ile gerçekleşen olayları anlama, değerlendirme ve analiz etme becerilerini geliştirmektedir. Bu programda öğrenciler, Siyasal ve Sosyal Kuram, Yönetim Bilimi, Uluslararası İlişkiler Teorileri, Siyasi Düşünceler Tarihi, Uluslararası Hukuk, Siyasi Tarih, Karşılaştırmalı Siyaset, Uluslararası Ekonomi Politik, Siyaset Sosyolojisi, Türk Siyasi Yapısı, Türk Dış Politikası, Çağdaş Siyasal Akımlar, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası Güvenlik, Uluslararası Örgütler, Küreselleşme ve bölgesel politikalar gibi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’in temel konularında kapsamlı bir bilgi düzeyine ulaşmış olur.
SUNULAN OLANAKLAR
Küreselleşen dünyada, çeşitli uluslararası örgütler ile çok-uluslu şirketlerin yaygınlaştığı bir dönemde, öğrencilerin yabancı dil ve bilgisayar eğitimine özel önem verilerek çağımızın gerekliliklerine uygun bireyler haline gelmeleri amaçlanmaktadır. Bölümümüz öğrencileri, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerle gerçekleştirilecek değişim programları aracılığıyla uluslararası alanda akademik deneyim elde etme şansına sahip olurlar. Bunun yanında, çeşitli güncel ve tarihsel gelişmelerin irdelenip geleceğe ışık tutulan kongreler, konferanslar, paneller, sempozyumlar, çalıştaylar ve atölye çalışmaları gibi bilimsel etkinlikler yardımıyla öğrenciler kuramsal bilgilerini pratik düzeye aktarabilme becerisi kazanırlar. Öğrencilerimiz lisans eğitimleri boyunca almış oldukları bilimsel formasyon ve yetkin akademik kadromuzun danışmanlığı aracılığıyla ilgi duydukları alanlara veya sektörlere yönlendirilerek mesleki yaşamlarına hazırlanmaktadırlar.
STAJ İMKANLARI
Öğrencilerimiz, istekleri doğrultusunda, Üniversitemizde yürütülmekte olan projelere katılabilmekte, ek olarak ilgilendikleri veya çalışmak istedikleri alana yönelik sağlanan yönlendirme ve destekler ile öğrencilerimizin staj programlarına katılımları teşvik edilmektedir. Öğrencilerimizin bu yolla elde ettikleri deneyimler ile iş hayatına hazırlanmaları sağlanmaktadır. Ayrıca Ufuk Üniversitesi Kariyer Yönlendirme Birimi ve çeşitli öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen etkinlik ve seminerler ile öğrencilerimiz staj programlarına katılma fırsatı yakalamaktadır. Bunun yanında Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve ERASMUS+ Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Staj Hareketliliği Programları yardımıyla öğrencilerimiz mezun olmadan önce yurtdışı anlaşmalı firmalarda staj yapabilme imkanına da sahip olmaktadır. Yurtdışı Staj Hareketliliği programına ilişkin detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ YAN DAL/ÇİFT ANADAL PROGRAMLARI
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi çatısı altındaki Uluslararası Ticaret ve Finansman, Yönetim Bilişim Sistemleri ve İşletme Bölümlerini da kapsayacak olan Çift Ana Dal ve Yan Dal Programlarına dair çalışmalar tamamlanmakta olup 2022-2023 Akademik Yılı’nda söz konusu Çift Ana Dal ve Yan Dal Programlarının yürürlüğe girmesi planlanmaktadır. Çift Ana Dal ve Yan Dal Programlarına Başvuru Koşullarına ilişkin bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ YURT DIŞI EĞİTİM OLANAKLARI
Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve ERASMUS+ Koordinatörlüğü’nün çalışmaları doğrultusunda çeşitli Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bulunan üniversiteler ile değişim programı anlaşmalarımız bulunmaktadır. Bu bağlamda, öğrencilerimiz not ortalamalarının ve yabancı dil sınavından aldıkları puanların belirli yüzdelerinin hesaplanması sonucu belirlenen kontenjanlar dahilinde Güz ve/veya Bahar dönemlerinde Yurtdışı Eğitim Hareketliliği programına katılmaya hak kazanmaktadır. Üniversitemiz tarafından sağlanan yurt dışı eğitim programları sayesinde öğrencilerimiz, farklı ülke ve kültürleri tanıyarak sosyal ve entelektüel yönlerini geliştirmelerinin yanı sıra, küresel anlamda bölümleri hakkında çeşitli bilgi ve birikimlere elde ederek farklı bir perspektif geliştirme olanağına sahip olmaktadır. ERASMUS+ Programları ilan ve başvuru koşullarına ilişkin bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ YATAY VE DİKEY GEÇİŞ İMKANLARI
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yer alan diğer bölümlere Yatay Geçiş için, Kurum İçi Programlar Arası, Kurumlar Arası ve Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş yapabilme tercihleri sunulmaktadır. Yatay Geçiş Yöntemleri ve Yatay Geçiş Koşulları Yönergesi’ne ilişkin bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz. Ayrıca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü lisans programına Dikey Geçiş koşullarına ilişkin bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
İŞ OLANAKLARI
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplininin kazandırdığı çok boyutlu analiz yeteneği sayesinde mezunlarımız yaratıcı, girişimci, sorgulayıcı, ortak çalışmaya yatkın, yaşadığı topluma karşı duyarlı, nesnel, eleştirel, açık fikirli, geniş vizyon sahibi, öngörü becerisi gelişmiş, liderlik ruhuna sahip sosyal bireyler olarak hayata atılırlar. Bu bağlamda, mezunlarımız başta Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları olmak üzere, Bakanlıklar, Müsteşarlıklar, Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Valilikler, Kaymakamlıklar ve Kalkınma Ajansları gibi devlet kurumlarında Uzmanlık-Müfettişlik ya da Meslek Memurluğu gibi çeşitli görevlerde çalışma imkânına sahiptir. Bunun yanında özel sektörde, şirketlerin özellikle dış ticaret olmak üzere orta ve üst düzey kademelerinde iş bulunması mümkündür. Öte yandan bölümümüzün mezunları yerel ve uluslararası bankaların merkez müdürlüklerinde ve şubelerinde çeşitli görevlere gelebilirler. Bunun yanında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunlarımız kitlesel iletişim kurumlarında ve kamuoyu araştırma şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda istihdam edilebilirler. Mezunlarımızın tercih edebileceği bir diğer iş alanı ise Türkiye ve Dünya’da faaliyet gösteren siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, Birleşmiş Milletler ve NATO başta olmak üzere uluslararası örgütler ve Avrupa Birliği kurumları gibi devlet dışı organizasyonlarda ilgili konularda uzmanlık-danışmanlık pozisyonlarıdır. Öte yandan, mezunlarımız ilgi duydukları alanlarda Yüksek Lisans ve Doktora Programlarını tamamlamaları halinde üniversitelerde ve bilimsel araştırma merkezlerinde öğretim üyesi / görevlisi veya uzman olma imkânına sahiptir.